Kuidas veed liigituvad | Värska Vesi

Kuidas veed liigituvad

Joogivesi
Joogivesi on reeglina looduslik maitseta, lõhnata, värvita vesi, mis ei sisalda mineraalseid või orgaanilisi lisandeid rohkem, kui seda lubavad kehtivad standardid.

Lauaveed
Lauaveed sisaldavad teatud vahekorras mineraalseid komponente. Neil on oma maitse ja mõju organismile.

Looduslikud lauaveed
Looduslikud lauaveed koosnevad tavaliselt mõnest väärtuslikust mineraalveest (terviseveest), mida on lahjendatud loodusliku joogiveega. Looduslikuks lauaveeks võib lugeda ka mõnda allikavett, mis tegelikult on saadud puurkaevust ja ilma töötluseta pudelisse villitud. Ehtsat allikavett, mis on eriti puhas ja hea maitsega, on inimesed hinnanud ammustest aegadest.

Looduslikud mineraalveed
Looduslikud mineraalveed sisaldavad rohkesti mineraalaineid, bioloogiliselt aktiivseid komponente, ioone, gaase jms. ja neil on ravitoime. Looduslik mineraalvesi on tekkinud aastatuhandete jooksul ja tema kõiki omadusi on väga raske kopeerida.

Looduslikud mineraalveed jaotatakse sõltuvalt ioonide kontsentratsioonist mitmeks liigiks. Ioonidest sõltubki põhiliselt vee raviv toime.

– Hüdrokarbonaatne vesi alandab maomahla happesust.

– Kloriidne vesi stimuleerib mao ja kõhunäärme sekretsiooni.

– Sulfaatne vesi taastab mao ja sapipõie funktsioone.

– Naatriumvesi aitab reguleerida arteriaalset rõhku.

– Magneesiumvesi aitab toime tulla stressiga.

– Rauasisaldusega vesi päästab aneemiast.

Kõik müügilolevad mineraalveed pole siiski looduslikud, sest neid toodetakse ka kunstlikult.